Tips & Råd

Bli klokere på kontinens, inkontinens og avføringsproblemer

Ved retensjon er problemet at blæren ikke tømmes helt, eller at det generelt er problemer med å late vannet. I kontrast er inkontinens, eller ufrivillig vannlating, manglende evne til å kontrollere vannlating. Når det gjelder tarmproblemer har du enten ufrivillige avføringer hvor du ikke kan kontrollere når tarmen er åpen, eller forstoppelse, hvor du har vanskeligheter med å bli kvitt avføringen.

 

Ryggmargsskade og vannlatingsproblemer

En ryggmargsskade er en skade som kan resultere i manglende eller svekkede funksjoner som kan gi redusert bevegelighet eller følelse. Det er altså en samlebetegnelse for en rekke forskjellige skader i ryggmargen. De fleste med ryggmargsskade har blæredysfunksjon. Det kalles en nevrogen blære og betyr at de har redusert evne til å kontrollere blæren.

 

En ryggmargsskade kan føre til at blæren mottar ufrivillige signaler om å trekke seg sammen, noe som resulterer i ufrivillig vannlating. Ryggmargsskaden kan også føre til at blæren ikke får noen signaler, noe som kan føre til at blæren ikke blir tømt. Blæren bør tømmes for urin for å unngå helsekomplikasjoner, som f.eks. nyreskade. Dette gjøres oftest ved hjelp av engangskateter.

 

Ryggmargsskade og avføringsproblemer

Mange mennesker med ryggmargsskade har en tarmdysfunksjon. Det kalles en nevrogen tarm, og betyr at de har redusert evne til å kontrollere avføringen. En nevrogen tarm kan føre til ufrivillig avføring, forstoppelse eller begge deler. Alvorlighetsgraden avhenger av omfanget av skaden og hvor på ryggmargen den oppstår. Det finnes flere forskjellige alternativer for å behandle og lindre ufrivillig avføring og forstoppelse. De er listet opp her etter økende grad av intervensjon:

 

  • Konservativ behandling
  • Digital stimulering
  • Transanal irrigasjon
  • Sakral nervestimulering
  • Fremover tykktarmsirrigasjon
  • Stimulering av sakral nerverot
  • Stomi

Multippel sklerose og vannlatingsproblemer

Multippel sklerose er en kronisk sykdom som svekker funksjon og påvirker sentralnervesystemet. Sykdommen kan dermed påvirke de kognitive og fysiske funksjonene, herunder kontroll av blære og tarm.

 

Mange mennesker med multippel sklerose har nevrogen blæredysfunksjon, som betyr at de har redusert evne til å kontrollere blæren. Noen opplever at de trenger å tisse oftere eller mer plutselig, mens andre har problemer med å tisse, eller føler at de ikke klarer å tømme blæren helt. Hvis vannlatingsproblemer ikke behandles, kan de ha en skadelig effekt på sykdomsforløpet og derfor påvirke livskvaliteten.

 

Multippel sklerose og avføringsproblemer

Multippel sklerose utvikler seg forskjellig, og avføringsproblemene som folk opplever varierer derfor veldig. Rundt 50% av de med MS opplever tarmproblemer av ulik grad[1].

 

Avføringsproblemer oppstår når muskelfunksjon, reflekser eller kommunikasjonssystemet blir forstyrret. Det kalles også nevrogen tarmdysfunksjon og symptomene inkluderer diaré, forstoppelse og ufrivillige avføringer. Multippel sklerose forårsaker ofte en kombinasjon av ufrivillig avføring og forstoppelse.

 

Ryggmargsbrokk og vannlatingsproblemer

Ryggmargsbrokk, eller nevralrørsdefekter (spina bifida), er en gruppe medfødte misdannelser forårsaket av manglende lukking av strukturer rundt ryggmargen. Misdannelsen av ryggmargen reduserer ikke bare bevegeligheten, men påvirker også blære- og tarmfunksjonen.

 

De fleste barn med ryggmargsbrokk har dysfunksjon i blæren. Dette betyr at de har redusert evne til å kontrollere blæren. En nevrogen blære kan føre til enten spastisk blære og/eller slapp blære, og barn med ryggmargsbrokk trenger derfor god behandling for sine vannlatingsproblemer.

 

Ryggmargsbrokk og avføringsproblemer

Mange mennesker med ryggmargsbrokk har en tarmdysfunksjon kalt nevrogen tarm, som gjør det vanskelig å kjenne når tarmen er full. Evnen til å føle at tarmen må tømmes samt bevegelsen av avføringen gjennom kroppen styres av nervene i ryggmargen. Ved ryggmargsbrokk er disse ofte skadet. Dette betyr at ufrivillig avføring forekommer hos de fleste med ryggmargsbrokk[2]. En nevrogen tarm kan også føre til forstoppelse eller en kombinasjon av ufrivillig avføring og forstoppelse.

 

Frihet til å leve livet

Det er mange ting du kan gjøre for å opprettholde kontroll og leve et aktivt liv med vannlating og tarmproblemer. Det er imidlertid alltid lurt å konsultere legen din slik at du kan være sikker på å velge en løsning som passer deg og dine behov.

 

Hvis mangel på kontinens påvirker hverdagen din, er det viktig å gjøre noe med det. Enten du har vannlatings- eller tarmproblemer, kan du være sikker på å finne en løsning hos Coloplast, som tilbyr et bredt utvalg av blære- og irrigasjonsutstyr for både menn, kvinner og barn. Trenger du støtte eller råd som gir deg frihet til å nyte livet uten frykt for lekkasje, så kan sykepleierne i Coloplast støtte deg med svar på alle dine spørsmål. Alle sykepleiere ved Coloplast har selvfølgelig taushetsplikt.

 

Bestill gratis vareprøver hos Coloplast

Diskré og pålitelige hjelpemidler kan være til god hjelp hvis du opplever vannlatings- og tarmproblemer. Er du i tvil om hvilke produkter du skal velge, kan du alltid bestille gratis vareprøver hos Coloplast. På denne måten kan du enkelt og raskt prøve ut de forskjellige produktvariantene for å finne akkurat de som gjør hverdagen din enklere. Det er gratis frakt på alle vareprøver fra Coloplast.

[1] MS-in-focus-Bladder-and-bowel-issue-English, 2014

[2] King et al. – 2017 – Retrograde continence enema in children with spina bifida: Not as effective as first thought