Dietter & Slanking

Det kan være et svare strev å finne en diett som gjør at man kan slanke seg til den perfekte kroppen. Vi prøver å hjelpe deg enten du trenger å komme inn i bunaden igjen, eller du har behov for å stramme inn beltespennen et knepp eller to.

Dietter & slanking

For mange følger slanking og dietter hverdagen fra de er ganske så unge til de er langt oppe i moden alder. Det kan være et svare strev å finne en diett som gjør at man kan slanke seg til den perfekte formen, enten det handler om å komme inn i en kjole man kjøpte seg eller klare å få igjen beltespennen. De fleste går ned i vekt for å se bedre ut, men mange har også fått streng beskjed fra legen sin om at nå er det på tide å ta av noen kilo på grunn av helsa. Uansett er det ingen enkel bedrift å komme seg ned i idealvekta, og media og omverden gjør det ikke noe enklere med stadig tynnere skjønnhetsidealer.

Det er nærliggende å tenke at slanking handler om trening og at dietter handler om kosthold. Fra en fagperson sitt ståsted bør en vektreduksjon vanligvis kombinere disse to metodene. For mange kan det være nok å legge om kostholdet, mens for andre trenger man daglig mosjon. En fagperson vil uansett anbefale jevnlig mosjon og trening. De som tar det hele til nye høyder, benytter både intens trening, minimal kost med maksimalt utbytte og til og med andre midler. Det kan være kosttilskudd og overgang til vegetarmat, eller mer tvilsomme metoder som doping og operasjoner.

Man skal huske på at vekt ofte er resultat av både arv og miljø, så det er ingen som starter med like forutsetninger. Noen kan være naturlig store, mens andre aldri klarer å legge på seg, for eksempel på grunn av høy forbrenning.

I denne artikkelen skal vi likevel se på tema rundt det å slanke seg eller gå på dietter. Det finnes mange ulike metoder, og talspersonene er klare på at deres metode er bedre enn andres.

Hvem er det som slanker seg?

Når det er snakk om slanking, er det første man tenker på unge kvinner og kvinner generelt. Men det betyr ikke at ikke menn er like opptatt av å se bra ut. De er kanskje enda mer opptatt av det. Poenget er vel at de bruker en helt annen metode for å bli slank på. De bruker i større grad trening som virkemiddel. Man kan også tenke seg at menn går mer vitenskapelig til verks, men skal man tro diverse eksperter, er kvinner vel så nøye med kaloriene.

Man må også se på formålet med slanking, og det er en tendens til at flere menn enn kvinner slanker seg for å klare en fysisk utfoldelse, som å gå Birken eller løpe Oslo Maraton, og en større tendens til at kvinner slanker seg for å se bra ut og ikke minst øke selvtilliten. Menns ankepunkt er også å leve lenger, noe de faktisk trenger, da de i snitt lever kortere enn kvinner.

Det er også kanskje lettere for menn å holde en vekt de føler seg komfortabel med, da de verken produserer unger eller trenger like mye kroppsfett. De har også en større tendens til å like fysisk utfoldelse med konkurranse-preg. Selv om det er en overvekt av yngre som slanker seg, er det en større tendens til at middelaldrende tyr til en kombinasjon av dietter og slanking, mens eldre i større grad tyr til trening. Aldring fører også gjerne med seg svekkede muskler som tærer på fettlagrene.

Hvorfor slanke seg?

Det er mange grunner til at man slanker seg, og man kan ofte dele det inn i to grupper. De som slanker seg og går på diett hele livet og de som av helsemessige grunner må slanke seg. Det er helt vanlig at hun begynner på dietten tre måneder før bryllupet er, eller at han starter nedgangen på våren før det store målet. Det viktigste må likevel å slanke seg for dem som har en helsemessig positiv påvirkning ved å slanke seg. Det trenger ikke bare å være synlig overvekt som skyldes at man bør slanke seg, men også andre årsaker som ikke nødvendigvis er synlig på kroppen. Det kan være hjerte- og karsykdommer, diabetes, tidlig demens, kreft også videre. I følge en artikkel i KK, trenger det likevel ikke være noen sammenheng mellom overvekt og usunnhet.

Det er altså mange grunner for at man tyr til slanking. At man har levd litt over evne i ungdomsårene, eller hatt en stillesittende jobb kan føre til overvekt, spesielt om man ofte tyr til fetende mat. Det er kanskje det viktigste å huske om man har kommet i den situasjonen og skammer seg, og det er at man ikke er alene. Det er for det første helt vanlig, helt ok, og noe som mange sliter med i hverdagen.

Er det farlig å slanke seg?

Mange ignorerer farene ved å slanke seg. Det er faktisk ikke så sunt å slanke seg veldig fort, da kroppen kan oppleve de store forandringene forskjellig. For å redusere kroppsvekten hurtig må man ta sterkere virkemidler i bruk, som sterkt redusert matinntak kombinert med hard trening. I denne overgangen kan man føle på svimmelhet, ukonsentrasjon, utmattelse og trøtthet. Dette kan være farlig om man ikke vet hva man gjør. Men det er ikke farlig å forholde seg til et sunt kosthold og jevnlig trening. Trening øker behovet for næringsinntak, så det er ikke lett å slanke seg.

Tar man derimot i bruk ekstreme metoder eller doping, kan man utsette seg selv og andre for fare. Å sulte seg selv, og kaste opp eller utføre ekstreme treningsmetoder kan kroppen ta skade av. Derfor bør man kun velge metoder som er anbefalt av kyndig personell eller testede metoder.

I følge en artikkel i Dagbladet, er det ikke noe i vei for å slanke seg hurtig. Men da regner man med å ikke ty til ekstreme metoder.

Hva oppnår man ved å slanke seg?

Det er ingen tvil om at man vil føle en eufori av å ha nådd et slankemål. Endelig ser man vekt nåla under en viss grense. Men man vil ikke bare føle seg bedre, man vil også faktisk ha det bedre fysisk. En av hovedgrunnene er at man vil kunne leve lenger. Kromosomdeling vil skje saktere og man vil kunne få opp til syv år lenger levetid, avhengig av forbedring og om man klarer å holde nivået.

Man blir kvitt mange kroppslige plager. Hodepine, vondt i ledd og fare for sykdommer som diabetes, kreft og hjerte –og karsykdommer reduseres kraftig. Man kan også få en bedre tarm-helse og slippe plager som halsbrann og sure oppstøt. Det handler om å tilføre kroppen det den vil ha, og ikke for mye kalorier og kullsyre.

Når man slanker seg vil man også få mer seksuell lyst og best av alt, man vil bli mer lykkelig. Å slanke seg handler om å prestere og nå mål man setter seg, og hele prosessen kan bli en kjempegod opplevelse om man klarer det. Man må passe seg å ikke grave seg ned om man ikke klarer det.

Man trenger ikke å følge slankehysteriet. Ser man for mye i magasiner og i tillegg har dårlig selvtillit, kan man fort bli et lett bytte. Da kan godterier og usunn livstil bli en trøst som bare gjør det hele verre.

Sunt kosthold = behagelig liv

Det er ingen tvil om at et sunt kosthold og jevnlig trening gjør det mye mer behagelig å leve. Man blir mer fleksibel, klarer å stå i arbeid og generelt har det mye bedre med seg selv.

Det er likevel ikke uvanlig å få noen kilo for mye på kroppen gjennom livet. For noen er det godt å ha noen kilo ekstra, mens for andre er det et mål å være så tynn som mulig. Ingen av delene er nødvendigvis bedre enn de andre, og i siste fase er det kun opp til en selv om man vil være slank eller overvekt. Det betyr ikke at det er enkelt å slanke seg enten ved trening eller diett. Men dersom man bestemmer seg for det, klarer man mer enn man aner på forhånd.